NL Doet dag bij de Natuurgroep Kockengen

Op 10 en 11 maart 2017 was het NL Doet dag, op deze dagen gingen ruim 300.000 vrijwilligers samen met duizenden organisatie in heel Nederland aan de slag. Bij de Natuurgroep Kockengen werden op zaterdag 11 maart insectenhotels voor wilde bijen gemaakt. De jeugdgroep was speciaal uitgenodigd voor deze activiteit.

De wilde bijen zijn een onbekende groep insecten. Iedereen kent de honingbij, maar daarnaast leven er nog 272 soorten wilde bijen in Nederland en Belgiƫ. Veel soorten worden bedreigd, door het verdwijnen van de variatie in het landschap: minder bloemen en minder schuil- en nestgelegenheid.

De deelnemers van de NL Doet dag helpen de wilde bijen een handje met het bouwen van de insectenhotels.

De 11 (jeugd) deelnemers aan de NL Doet dag kregen eerst in een korte lezing meer informatie over de wilde bijen, hoe ze leven, welke soorten er zijn en wat het belang van deze insecten is.

Daarna werd gedemonstreerd hoe het insectenhotel in elkaar gezet moest worden. De bouwpakketten waren van te voren klaar gemaakt met plankjes, houtblokken, riet en gaas.

Iedereen ging enthousiast aan de slag. Er werd druk geschroefd en getimmerd, nestgangen in het hout geboord en een deel van het hotel opgevuld met riet.

Na een ochtend hard werken was er een prachtig resultaat: 24 insectenhotels voor de wilde bijen.

Met tips en een paar bijenplanten, een zoekkaart en zelfgemaakte insectenhotels gingen de deelnemers weer naar huis. Met deze materialen kunnen thuis een mooie plek inrichten voor de wilde bijen met voedselplanten en nestgelegenheid.


Foto gemaakt door Else