Ooievaarsnest op de Sportweg geplaatst

Ooit, in een ver, ver verleden, is - gelijk met het plaatsen van de lichtmasten van het ESDO veld - in de hoek en tegen de Heicop aan een paal voor een ooievaarsnest geplaatst. De paal stond er nog, maar het nest was vergaan en de locatie vergeten.

Ko van Oostrom - voorzitter van de LBNK - heeft sinds kort een nieuwe woning aan de rand van het dorp en met zicht op deze paal. Hij geniet van de natuur en ziet vanuit zijn huis regelmatig Ooievaars scharrelen. Onderweg naar een bijeenkomst met de Gemeente kwam de vergeten paal ter sprake. Zou het mogelijk zijn om deze paal weer van een kunstnest te voorzien? Het leek Ko prachtig om uit te kijken op broedende Ooievaars. En omdat we de laatste jaren eigenlijk elk jaar broedende Ooievaars in het dorp hebben is de locatie ook kansrijk.

En zo gezegd zo gedaan. Het bestuur van onze eigen NGK was enthousiast. Jan de Lange van de nestkastencommissie zag mogelijkheden. Sebastiaan Verbruggen - voorzitter van de ESDO - vond het ook een leuk idee. En daarmee stonden alle lichten op groen.

Jan de Lange maakte in enkele avonden eigenhandig een schitterend kunstnest.

Nu alleen de plaatsing nog. Het nest zit op 12,50 meter hoogte en daar is een hoogwerker voor nodig. Ons eerste plan - hulp van de lokale brandweer bleek vanwege aangepast beleid niet (meer) mogelijk. Gelukkig heeft schildersbedrijf Jan de Leeuw (van onze eigen Arjan) ook een hoogwerker die, met overhang, precies hoog genoeg kan.

Dinsdagavond 10 april stonden we met zijn alleen op de Sportweg. En het is gelukt - het nieuwe nest is geplaatst. Er waren heel wat mensen/ partijen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Iedereen heel erg bedankt voor het enthousiasme, de inspanning, de hulp.

Nu in spanning afwachten of het nest gewaardeerd wordt en er een Ooievaarspaartje gaat broeden. De eerste tekenen zijn in ieder geval positief. Het nest is al ge?nspecteerd door de eerste Ooievaar.