Natuurommetje door de Nacht.

Op vrijdagavond 26 oktober organiseerde de Natuurgroep Kockengen een bijzonder natuurommetje voor de jeugd. In het kader van de Nacht van de Nacht werd een nachtexcursie gemaakt door het dorp, Polderreservaat en de polder. Onderweg werd er gespeurd naar nachtdieren en was er aandacht voor de invloed van het kunstlicht op de natuur.

In het dorp werd met behulp van een bat-detector gespeurd naar vleermuizen en op vooraf aangebrachte plekken met 'smeer' naar nachtvlinders. Smeer is een zoet mengsel van stroop, suiker en drank waar nachtvlinders en andere insecten op af komen. Door het regenachtige weer waren er helaas geen vleermuizen en nachtvlinders actief.

Bij het zaklampvissen hadden de deelnemers, 9 jeugdleden en 6 volwassen, meer succes. Met sterke zaklampen werd in de heldere slootjes van het Polderreservaat gezocht naar vissen en andere dieren. Hierbij werden diverse soorten vissen gezien en enkele rivierkreeften. De excursie ging over de dijk langs het Heicop langs de rietvelden naar het pontje over het Groot Heicop. Hier is de invloed van het kunstlicht al een stuk minder en konden de deelnemers de duisternis ervaren en met een speciale nachtkijker de polder inkijken. Door deze nachtkijkers wordt het restlicht versterkt en kun je het landschap en de daar aanwezige dieren toch goed zien. Tussen de wolken was de lucht helder en kon het sterrenbeeld De Grote Beer (het steelpannetje) goed worden herkend.

Op de terugweg werd er op een aantal plekken naar de geluiden van de nacht geluisterd. En werden Smienten, Kievitten, Meerkoeten en Grauwe ganzen gehoord. Na afloop van de excursie was er koffie of limonade met wat lekkers (gebakken door de fam. Rietveld) en keken de deelnemers, ondanks een beetje regen, terug op een spannende en leerzame nachtexcursie.