Boeiende lezing en excursie over Ringslangen

Vrijdag 29 maart hield de Natuurgroep Kockengen haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Voorafgaand aan deze ALV was er een lezing over ringslangen door Saskia Guldemond.

Saskia is voorzitter van de Werkgroep Ringslangen Zuidholland en volgt o.a. al jaren de ringslangpopulatie bij de Reeuwijkse Plassen.

De aanwezige leden en belangstellenden (30) kregen een boeiend verhaal over de leefwijze, voedselkeuze, verspreiding en gedrag van de ringslang te horen, met daarbij veel verhalen uit de praktijk van het ringslangonderzoek.

Ringslangen zijn schuwe dieren met een verborgen leven, in Kockengen worden ze af en toe waargenomen in het Polderreservaat en langs de Wagendijk. Voor de aanwezigen was het een interessante lezing om meer te weten te komen over dit bijzondere reptiel.

Aansluitend op de lezing volgde de ALV waarbij er o.a. verslag werd gedaan over de activiteiten van afgelopen jaar en vooruit werd gekeken naar de activiteiten in het komende jaar. De Natuurgroep Kockengen bestaat dit jaar 45 jaar en telt momenteel 170 leden/vrienden. Annemieke van Steenis werd als nieuw bestuurslid verwelkomd.

Op zaterdag 30 maart was er voor belangstellenden, aansluitend op de lezing, een ringslangexcursie bij de Reeuwijkse Plassen. Onder leiding van ringslangkenner Saskia werden de oevers van de plassen afgelopen. De ringslangen komen nu net uit hun winterslaapplaats en zoeken beschutte plekjes om zich op te warmen aan de voorjaarszon. Met grote handigheid wist Saskia enkele ringslangen te vangen en kon de deelnemers zo ’live’ meer vertellen over de verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes, het gedrag en hoe de onderzoekers de individuele slangen kunnen herkennen.

Ringslangen zijn overigens beschermde dieren, het vangen en/of verstoren is verboden. Onderzoekers hebben een vergunning om de dieren te hanteren.

Het was voor de meeste deelnemers voor het eerst dat ze ringslangen zagen en nu gelijk van heel dichtbij. En ook werd er kennis gemaakt met het afweergedrag van de ringslangen. Ringslangen bijten niet maar houden zich dood en scheiden daarbij een zeer sterk geurende vloeistof af. Veel deelnemers zullen zaterdag dan ook letterlijk een tastbare herinnering aan deze excursie overgehouden hebben