Excursie 13 mei 2023: Stadsexcursie Utrecht Centrum

‘Utereg, me stadsie daar gebeurt van allehand, ’t bruis an alle kant, in ’t hartjie van ’t land’. Misschien onverwacht: ook de natuur bruist er!

Van klein geveltuintje tot stadspark met bomen en een vijver: bijna elk park of tuin met wat groen erin kan leefgebied zijn voor wilde planten en dieren. Dieren voelen zich thuis als er wat te eten is en als er schuilplekken zijn. Bloeiende planten die van nature voorkomen in Nederland, zorgen voor voedsel voor vlinders en bijen. Vogels hebben behoefte aan een schuilplekje in een struik die ook in de winter groen blijft. Egels eten graag de slakken en je maakt ze blij met een hoop bladeren als overwinteringsplek. Al met al valt er in de stad veel te beleven, misschien wel meer dan in de buitengebieden…

De werkgroep Stadsnatuur Utrecht, onderdeel van IVN Vecht en Plassengebied, laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk stadsnatuur is. Daarom organiseren ze het jaar door allerlei natuuractiviteiten en -excursies in de stad Utrecht.

Onder leiding van hun ervaren natuurgidsen gaan we op ontdekkingstocht door de binnenstad. Op onverwachte plekjes vinden we de natuur terug in intieme parkjes, stille steegjes, rustieke hofjes. Wij bekijken oude bomen, begroeide muurtjes, minuscule stoepplantjes en bloeiende perkjes. We horen ook cultuurhistorische details over stadsplekjes waar je nog nooit bent geweest. En als bonus krijgen we uitleg over allerlei fossielen in natuurstenen gevels van gebouwen.

Wanneer en waar?

We verzamelen op zaterdagmorgen 13 mei 2023 om 10:00 uur bij de tulpenboom, rechts tussen de uitgang van station Utrecht Centraal en de ingang van Hoog Catharijne. De excursie duurt ongeveer anderhalf uur, dus we zijn rond 11:30 weer terug bij het station.

Aanmelden

Voor aanmelden, klik hier.
Als je wilt, kun je ook worden opgenomen in de WhatsApp groep “excursies NGK” (met laatste nieuws over excursies).

Scroll naar boven