Excursie 5 mei 2023: Vleermuizen spotten langs de Wagendijk

Vleermuizen eng? Welnee, het zijn juist heel fascinerende wezens. Tijd voor een ontdekkingsreis!

Behalve de naam hebben vleermuizen niets met muizen gemeen. Muizen zijn knaagdieren; vleermuizen daarentegen zijn insecteneters (althans in Nederland). Het zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen.
Een andere unieke eigenschap is het gebruik van echolocatie: vleermuizen zenden in de vlucht hele hoge, voor ons onhoorbare klikgeluidjes uit; aan de hand van de echo’s daarvan weten ze insecten te vangen. Iedere nacht eten ze tot wel 50% van hun eigen lichaamsgewicht aan insecten. Dat is vooral nodig omdat vliegen zoveel energie kost.

‘s Avonds, even na zonsondergang, vliegen ze uit voor hun dagelijkse zoektocht naar voedsel. Vanuit hun slaapplaats vliegen ze in verschillende richtingen weg, elk naar het ‘eigen‘ jachtgebied. Dat jachtgebied is niet beperkt tot één bepaalde plek; een vleermuis bezoekt verschillende plekken achtereen. In het vroege voorjaar en late najaar jagen vleermuizen vooral in het schemerdonker aan het begin van de nacht. Dat is dus de ideale tijd om ze waar te nemen.

Vleermuizen kun je ’s avonds zien vliegen, maar ze zijn snel en wendbaar, en het is dan al donker: ze zijn dus nauwelijks op het oog te herkennen. Waarnemen van vleermuizen doen we daarom aan de hand van hun geluid; iedere soort zendt namelijk zijn eigen klikjes uit.
Maar wacht even, die geluidjes waren toch onhoorbaar? Inderdaad, en daarom gebruiken we een zogenaamde batdetector: een apparaatje dat de hoge piepjes van de vleermuis opvangt en omzet naar lagere tonen die wij mensen wel kunnen horen.

Wanneer en waar?

We verzamelen op vrijdagavond 5 mei 2023 om 21:00 uur bij Jan de Lange aan de Wagendijk 55 in Kockengen.
Daar krijgen we eerst een korte inleiding over vleermuizen door een ervaren natuurgids van IVN Vecht en Plassengebied. Voorzien van een aantal door IVN ter beschikking gestelde batdetectors gaan we vervolgens vanaf 21:30 langs de Wagendijk en in het dorp op zoek naar vleermuizen. Hopelijk komen we verschillende soorten tegen, bijvoorbeeld de Gewone Dwergvleermuis, de Rosse Vleermuis of de Laatvlieger. Rond 22:30 zijn we weer terug op ons vertrekpunt.
Let op: Bij flinke regen vliegen vleermuizen niet uit, dat dan gaat de excursie niet door. Check bij twijfel deze webpagina.

Aanmelden

Voor aanmelden, klik hier.
Als je wilt, kun je ook worden opgenomen in de WhatsApp groep “excursies NGK” (met laatste nieuws over excursies).

Scroll naar boven