Excursie 17 februari 2024: Naar de knoppen!

Afbeelding met wapen, haak, mes, plant

Automatisch gegenereerde beschrijving
Knoppen van de beuk

In de winter zijn de bomen en struiken kaal. Daar is dus weinig eer aan te behalen. Of wel?

Aan de vruchten herkent men de boom, zo zegt de Bijbel (Matteüs 7:15). In de winter kom je daar helaas niet ver mee. Maar er zijn meer mogelijkheden!
In deze excursie gaan we leren hoe je aan de hand van twijgen en de daarop aanwezige bladknoppen kunt zien welke soort het is.
De basis daarvoor werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gelegd met de befaamde KNNV Knoppentabel van kunsthistoricus/bioloog Sam Segal.
Tegenwoordig hebben we er betere middelen voor. Wij gebruiken deze keer de fraaie IVN-zoekkaart waarmee je de meest voorkomende soorten op naam kunt brengen.

We gaan naar het onlangs door Utrechts Landschap gerestaureerde bos van Over-Holland, net buiten Breukelen op de weg naar Nieuwersluis. Daar gaan we proberen allerlei bomen en struiken te determineren aan de hand van hun twijgen en knoppen.
Het gaat ons primair om de bomen en struiken, maar we zullen vast ook wel kijken en luisteren naar de aanwezige vogels. Het voorjaar kondigt zich aan en de eerste vogels laten hun lied al horen. Ook de eerste stinsenplanten staan alweer in bloei.

We worden begeleid door enkele IVN- gidsen (tevens vrijwilliger bij Utrechts Landschap), die ook zullen vertellen over het gebied zelf en over de onlangs gereedgekomen restauratie.

Wanneer en waar?
We verzamelen op zaterdagochtend 17 februari 2024 om 10:00 uur bij de ingang van het natuurgebied van Over-Holland. 
Kom je met de auto, parkeer dan langs de Vrijheidslaan. Daarvandaan is het 5 tot 10 minuten lopen naar de start.
De excursie duurt ca 1,5 uur, tot max. 12:00 uur.
Zorg voor stevig schoeisel, want de paden kunnen modderig zijn.

Kosten
De zoekkaarten die we gebruiken kosten € 1,25 per stuk, ter plaatse contant of via een Tikkie te voldoen.

Aanmelden
Graag vooraf aanmelden via deze link.

Scroll naar boven