Excursie 21 januari 2023: De Zuidpier van IJmuiden

De Zuidpier van IJmuiden is één van de beste plekken in Nederland om zeevogels te spotten, zoals alken, zeekoeten, jan-van-genten en grote zee-eenden.

De Zuidpier, die ongeveer drie kilometer de zee insteekt, en zijn omgeving zijn een heerlijke plek om te vogelen. Het beste seizoen daar vogels te kijken is het najaar- en winterseizoen. Met een beetje geluk zie je er ook bijvoorbeeld drieteenmeeuwen, parelduikers, roodkeelduikers, kuifaalscholvers, paarse strandlopers, of oeverpiepers. Tijdens de trekperioden arriveren de eerste wintergasten en trekken vogels door. De doortrekkers zijn dan niet alleen kustvogels! Tal van zangvogels volgen immers de kustlijn en kunnen pardoes op de Zuidpier neerstrijken.
Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van het gebied en de vogels die er voorkomen.

Parelduiker
(bron: Wikimedia Commons)
Roodkeelduiker
(bron: Wikimedia Commons)
Met windkracht 6 en hoger mag de pier niet betreden worden. Dan gaan we in de omgeving van de pier vogelen. Bijvoorbeeld op het strand en rond het Kennemermeer, dat op een steenworp afstand ligt en waar je vele soorten eenden en rietvogels kunt waarnemen.
Op de pier waait het vaak hard. Houd daarmee rekening qua kleding: warm en winddicht. Ook stevig schoeisel is erg belangrijk, want het kan er nat en glad zijn.
De actuele status met betrekking tot de pier is te vinden op de website van de reddingsbrigade.

Wanneer en waar?

We vertrekken om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Coop (Drie Stammenweg). Graag bij je opgave vermelden of je zou willen rijden. De afstand is 56 kilometer, geschatte kosten inclusief parkeren € 30,00 per auto.
Graag met de chauffeur je bijdrage verrekenen.

Bestemming in IJmuiden (voor navigatie): Kennemerboulevard, IJmuiden.
We verzamelen rond 9:45 uur op de (betaalde) parkeerplaats aldaar en na een korte inleiding gaan we op stap. Neem je verrekijker en/of telescoop mee!

We verwachten ongeveer twee uur op en rond de pier te blijven kijken. Op basis van die inschatting denken we op 13.00 uur weer terug in Kockengen te zijn.

Aanmelden afgesloten

Voor het excursieverslag, klik hier.
Als je wilt, kun je ook worden opgenomen in de WhatsApp groep “excursies NGK” (met laatste nieuws over excursies).

Scroll naar boven