Excursie 25 maart 2023: Landje van Geijsel

Onder de rook van Amsterdam ligt een hele mooie plek om vogels te spotten: het Landje van Geijsel. Dat moet je een keer gezien hebben!

Het Landje van Geijsel ligt bij Ouderkerk aan de Amstel vlak bij de A9 en de Ouderkerkerplas. Het is sinds 2019 van Landschap Noord-Holland. Boer Jan Geijsel beheert het al ruim 30 jaar als plas-dras en weidevogelgebied en hij wist er een onder vogelaars vermaard gebied van te maken door de waterstand op de juiste manier te regelen. Begin februari wordt het waterpeil opgevoerd zodat er een laagje water op het land staat, tot in mei. Dit trekt allerlei steltlopers en eenden aan als een magneet. Vogels die terugkomen uit Zuid-Europa en Afrika strijken hier neer om op te vetten. Ook slapen ze hier graag omdat dit een veilig plekje is. 

Grutto’s (soms wel enkele duizenden), scholeksters, kemphanen, kieviten, smienten, pijlstaarten en vele andere soorten zijn dan hier te bewonderen. De vogels kunnen vanuit een groot raam in de aanliggende kijkschuur bekeken worden, of naast de schuur in de buitenlucht. Kijkers en/of telescopen zijn daarbij gewenst!

Hier vind je meer informatie over het Landje van Geijsel te vinden, inclusief de waarnemingen die de afgelopen dagen gedaan zijn.

De excursie is in feite het bezoeken van de kijkschuur en dan uitkijken naar de vogels in de plassen. Dus er is nu geen wandeling en de excursie kan zowel bij goed als slecht weer gewoon doorgaan.

Wanneer en waar?

De excursie wordt vanuit de excursiecommissie begeleid door Jan de Lange. We vertrekken op zaterdag 25 maart om 13:00 uur (!) vanaf de parkeerplaats op de Sportweg in Kockengen, bij de ingang van zwembad De Koet (dus een ander vertrekpunt dan bij vorige excursies). Verwachte eindtijd (terug in Kockengen): 15:00 uur. Graag bij je opgave op de website vermelden of je auto beschikbaar is voor carpoolen. Prettig als er voldoende auto’s beschikbaar zijn!

In je navigatiesysteem aangeven: Ouderkerk aan de Amstel, Holendrechterweg 60A (of 60). De afstand vanuit Kockengen tot het Landje van Geijsel is ca. 25 km. Eerst een stuk via de A2, maar de wegen worden daarna steeds meer kruip door – sluip door (!).

Kosten

Reiskosten zijn € 2,00 per persoon, graag contant of via een Tikkie af te rekenen met de chauffeur.

Aanmelden afgesloten

Voor het excursieverslag, klik hier.
Als je wilt, kun je ook worden opgenomen in de WhatsApp groep “excursies NGK” (met laatste nieuws over excursies).

Scroll naar boven