Verslag paddenstoelen langs de Hollandse Kade, 15 oktober 2022

De herfst is DE tijd voor paddenstoelen, en de Hollandse Kade is HET paddenstoelenparadijs van Kockengen. Dat bleek maar weer eens tijdens deze excursie.

Met ruim 20 deelnemers gingen we op paddenstoelenjacht onder leiding van Hanni Mik en Truus Lefeber, twee ervaren gidsen van de Paddenstoelenwerkgroep van IVN Vecht en Plassengebied.

Een week eerder was de hele Hollandse Kade gemaaid, waardoor bijna alle paddenstoelen waren verdwenen. Maar na een paar regenachtige dagen waren ze gelukkig op tijd weer allemaal terug.
In 2022 is de Vliegenzwam de Paddenstoel van het Jaar. Rond een grote berk aan het begin van de kade liet een uitbundige kring van vliegenzwammen zich uitgebreid bewonderen!

Enkele foto’s

(Gemaakt door Fons van Haelst, Monique Linneman, Hans van Loenhoud en Rob Meijer)

De Hollandse Kade is een oud (ca 700 jaar) landschapselement; het was de laatste ontginningswal van de veenontginningen vanuit de Vecht, die werden uitgegeven door de Bisschop van Utrecht. Omdat de kade ook een militaire functie had is hij vrij breed, waardoor een uitgebreide begroeiing van loofbomen is ontstaan (vooral els, wilg en es, maar ook bijvoorbeeld eik, berk, vlier en lijsterbes). Deze omstandigheden zorgen hier voor een rijke paddenstoelenflora.

De waarnemingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven