Excursie 10 februari 2023: Luisteren naar de bosuil

Alle liefhebbers van griezelfilms kennen de roep van de bosuil. Die broedt ook in Kockengen en is weer te horen langs de Wagendijk!

Het bekendst is de bosuil om zijn spookachtige roep. Zijn spooky hoe-hoe-hoeoeoe wordt veel gebruikt in griezelfilms! Het zijn de mannetjes die dit geluid maken, en dat wordt dan vaak beantwoord met een ijselijke kreet van de vrouwtjes.
Kijk je niet zo vaak griezelfilms? Hier kun je het geluid beluisteren.

Bosuil – Strix aluco
(Wikimedia Commons)

Als je die roep in het echt wil te horen krijgen moet je in de wintermaanden ’s nachts op pad gaan. De bosuil is immers een echt nachtdier én hij kan zelfs in februari beginnen te broeden als de winter niet te hard uithaalt. Juist aan het begin van die broedtijd is hij veel te horen.

Dus wij gaan samen in de kou en het duister op pad!
Doordat we het geluid van een mannetje bosuil afspelen, denkt het echte mannetje dat er een concurrent in de buurt is. Dan hij roept boos terug en dus weten wij waar hij in de boom zit!

Juist ook voor kinderen van de basisschool is het een erg leuke kennismaking met deze bijzondere vogel, wel graag onder begeleiding van (een van) hun ouders.

Wanneer en waar?

Wij verzamelen op vrijdagavond 10 februari 2023 om 19:00 uur op de parkeerplaats bij de Rustende Boer.
Vandaar wandelen wij naar de Wagendijk (waarschijnlijk in zuidelijke richting). De excursie duurt tot uiterlijk 21:00 uur.
Denk aan warme kleding want het kan natuurlijk best koud zijn.

Aanmelden afgesloten

Voor het excursieverslag, klik hier.
Als je wilt, kun je ook worden opgenomen in de WhatsApp groep “excursies NGK” (met laatste nieuws over excursies).

Scroll naar boven