Excursie 18 februari 2023: Naar de knoppen!

In de winter zijn de bomen en struiken kaal. Daar is dus weinig eer aan te behalen. Of wel???

Aan de vruchten herkent men de boom, zo zegt de Bijbel (Lucas 6:43). In de winter kom je daar helaas niet ver mee. Maar er zijn meer mogelijkheden!
In deze excursie gaan we leren hoe je aan de hand van twijgen en de daarop aanwezige bladknoppen kunt zien wat het is.

Knoppen van de beuk

De basis daarvoor werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gelegd met de befaamde Knoppentabel van kunsthistoricus/bioloog Sam Segal.
Tegenwoordig hebben we daar betere middelen voor. Wij gebruiken een fraaie zoekkaart, waarmee je bijna 50 Nederlandse bomen en struiken kunt herkennen.

We gaan naar ridderhofstad Gunterstein, het landgoed aan de Vecht aan de oostkant van Breukelen. Daar gaan we proberen allerlei bomen en struiken op naam te brengen aan de hand van hun twijgen en knoppen.

Het gaat ons primair om de bomen en struiken, maar we zullen vast ook wel kijken en luisteren naar de daar aanwezige vogels (veel boomklevers!). Het voorjaar kondigt zich aan en de eerste vogels laten hun lied al horen.

Wanneer en waar?

Wij verzamelen op zaterdagochtend 18 februari 2023 om 10:00 uur bij de ingang van het park achter Gunterstein (Laan van Gunterstein, Breukelen). Dat is bij het hek waar de weg een bocht naar links maakt.
Je kunt daar niet parkeren, dus kom indien mogelijk per fiets.

Kom je met de auto, parkeer dan in het centrum van Breukelen, bijvoorbeeld op de Markt of op de Hazeslinger. Maar niet in de blauwe zone, want daar mag je maar 2 uur staan (met parkeerschijf). Via de Vechtbrug loop je in 5 tot 10 minuten naar de verzamelplaats.
De excursie duurt 1,5 tot 2 uur, dus tot max. 12:00 uur.
Zorg voor stevig schoeisel, want de paden kunnen behoorlijk modderig zijn.

Kosten

De zoekkaarten die we gebruiken kosten € 4,00 per stuk, ter plaatse contant of via een Tikkie te voldoen.

Aanmelden afgesloten

Voor het excursieverslag, klik hier.
Als je wilt, kun je ook worden opgenomen in de WhatsApp groep “excursies NGK” (met laatste nieuws over excursies).

Scroll naar boven