Wereldrecordhouder Arjan Dwarshuis bezoekt Kockengen

Op 21 december 2018 verzorgt de beroemde vogelspotter en wereldrecordhouder - vogels in één jaar zien - Arjan Dwarshuis de winteravondlezing van de Natuurgroep Kockengen.

Arjan Dwarshuis heeft in 2016 het wereldrecord “vogelsoorten observeren“ op zijn naam gebracht. Hij heeft in één jaar alle werelddelen bezocht en tijdens zijn queeste ruim 6800 vogelsoorten geteld. Arjan is een jonge gepassioneerde vogelaar, begenadigd verteller en heeft als missie om mensen - vooral jonge mensen - enthousiast te maken voor vogels. Hij zegt daarover “vogels zijn de franje in de natuur“.

Op 14 december 2018 werd er op NPO1 een documentaire uitgezonden over het recordjaar van Arjan. >> Bekijk deze uitzending hier

Datum 21 december: 2018
Tijd: 20:00 uur - met inloop vanaf 19:30 uur
Locatie: Overdorp - ruimte De ontmoeting
Entree: gratis
Graag aanmelden bij Annemieke van Steenis (winteravondlezing@natuurgroepkockengen.nl) - in verband met reservering ruimte/ catering.

Introductie van de lezing door Arjan zelf

In 2016 heb ik 6852 vogelsoorten waargenomen (ongeveer 65 procent van alle vogelsoorten ter wereld), waarmee ik het wereldrecord van de Amerikaan Noah Strycker heb verbroken. Tijdens deze reis van 366 dagen door 40 landen zamelde ik geld in voor het Birdlife Preventing Extinctions Programme, een baanbrekend beschermingsprogramma van Birdlife International dat zich inzet voor de 500 meest bedreigde vogelsoorten ter wereld. Inmiddels staat de teller op ruim 40 duizend Euro. Mijn goede vriend Michiel van den Bergh besloot een documentaire te maken van mijn recordpoging en volgde mij samen met een cameraman in Indonesië en Ghana.

Tijdens deze lezing zal ik jullie vertellen wat mij heeft doen besluiten om aan dit avontuur te beginnen. Welke voorbereidingen gingen aan mijn Biggest Year vooraf en hoe lang van te voren ben ik hiermee begonnen? Hoe kan je een dergelijke vogelrace rond de wereld meer diepgang geven en hoe documenteer je alles en waar komt mijn passie voor vogels nou eigenlijk vandaan?

Ik neem jullie mee op een duizelingwekkend avontuur door maar liefst 40 verschillende landen en 6851 vogelsoorten. Aan de hand van een aantal hoogte en dieptepunten zullen jullie ervaren hoe een Big Year precies in zijn werk gaat. Uiteraard zullen deze verhalen worden verteld aan de hand van spectaculaire foto’s en fragmenten uit de film: Arjan’s Big Year.

Tot slot vertel ik jullie hoe het is om weer thuis te komen na zo een intensief jaar.

>> Lees hier het blog van Arjan Dwarshuis - link naar het item waarin het record gebroken werd
>> De lijst met 6857 soorten - laden van de pagina duurt eventjesBronzy IncaBuff-bridled Inca-finchGorgeted WoodstarPurple-throated WoodstarWhite-bellied Cinclodes